Med tiden minskade tågtrafiken, tunneln förlorade i viktighet och blev mest ett tillhåll och offentlig toalett. Till slut bestämde kommunen att plombera tunneln, och kvar blev bara de båda tunnelhusen. Husen blev tufft behandlade och drabbades av skadegörelse, så ett tag var man inne på att riva dem. Tills vidare nöjde man sig med att fylla igen tunneln och låta husen stå.
Så fick arkitekten, tomelillabon och Celticsupportern Per-Olof Kippel en idé – han skulle öppna bar i ett av husen. När han ändå höll på köpte han båda husen av kommunen, man vet ju aldrig vad det kan bli av det andra. Celticbaren öppnade i september 2004.
Per-Olof hade redan då kontakt med Hasse Alfredson, som tidigare hade erbjudit kommunen att ta över inventarier och rekvisita från Filmgården i Sälshög utanför Tomelilla. Varken det eller kommunens senare planer på ett stort museum över Hasse och Tages produktion sattes dock av olika anledningar i verket.
Per-Olof Kippel, som mest på skoj hade föreslagit Hasse att de skulle bygga världens minsta hotell i det andra tunnelhuset, blev strax på det klara att det inte var Hasses syn på saken. Hasse tyckte huset var som klippt och skuret för ett museum, och övertalade Per-Olof att glömma planerna på ett minihotell och i stället upplåta huset till ett museum. Det skulle komma att bli världens minsta filmmuseum med sina 17 kvadratmeter.
Resten är historia. Hasse skissade snabbt upp hur han ville att museet skulle se ut och fungera, och efter ett stort arbete av många inblandade öppnade museet den 1 juli 2006. De första fem året drevs det av kommunen, och 2011 togs driften över av den då nybildade föreningen Hasse & Tage-museets vänner, som sedan dess har haft ansvar för drift och marknadsföring av museet med viss finansiell hjälp från kommunen och välvilliga sponsorer.
Idag är det en nationell klenod som har gästats av många tusen glada och nöjda museibesökare. Alla, oavsett ålder och förkunskaper, har stort nöje av att kliva in i denna sk(r)attkammare.
Sveriges Järnvägsmuseum, KDBB01037, okänd (okt 1957)
Trapphuset på östra sidan av järnvägen blev Celticbaren, som öppnade 2004, sen tog det två år innan man bestämde sig...
Sveriges Järnvägsmuseum, KDAG 00117, Bengt Spade (aug 1997)
...för att inreda det västra trapphuset till Världens minsta Filmmuseum, Världens största Hasse & Tage-museum, som öppnade här 1 juli 2006.
Idé: Hans Alfredson
Projektledare: Ann Hingström
Formgivare: Yvonne Ericsson
Producent: Kristina Hård
Prod ass: Lisbeth Jönsson
Rekvisita: Lisbeth Jönsson / Johanna Lönneborg /
Anders Hellström / Kaj Grönberg
Layout: Per Åhlin och FLÄMT
Filmintendent: Ronny Jönsson Regionmuseet i Kristianstad Filmredigering: Mars Motel / Auto Images
Statistfilm: Elin Holm och Anders Lindskoug
Teknik: Anders Alm, Kristina Hård, Erik Pilesjö, Anders Hellström,
Nick Lapington, Lars Björklund
Teknik/Ljus: Peter Hingström
Ljud: Henrik Lagergren
Bygge: Annegård snickerier – Tino och Göran i Svedala
Podier: Sten Engqvist
Fastighetsägare: Per-Olof Kippel
Storbildstryck: Storbildsbolaget i Helsingborg
Tryck: Åbergs Tryckeri
Ansvarig: Tomelilla kommun
Allt annat: Tomelilla kommuns personal
Märta Stina Danielsson, Helena Valentin/Skrivstugan,
Mona Haskel fd scripta, Per Åhlin/PennFilm Studio,
Rita Schmidt/Tomelilla konsthall, Elisabeth Helge och Sven Landén/Svenska Filminstitutet, Ann-Charlotte Gyllner/Sveriges Ljud- och Bildarkiv, Ingemar Perup/Bonnier AB, Anna Karin Kriström författare, Carina Burman författare, Göran Tonström författare, Jan Friberg/Universal, Stig Boquist scenograf, Maths Magnusson/Rio-biografen, Anna Karin Dahlin/Film i Skåne, Handelsföreningen i Tomelilla, Storbildsbolaget, Essåplast, Ingrid Eriksson, Bo Ohlsson, Manfred Månsson, Pelle Alfredsson m fl
Sparbanken Syds Stiftelse, AB Skrivstugan, Skånemejerier, Skånetrafiken, Kultur Skåne Näringslivsutveckling/Region Skåne, Statens Kulturråd, Svensk Filmindustri/Lotta Edoff,
EMA Telstar, Ystads Allehanda, Företagarna i Tomelilla, Tomelillabygdens församling, Essåplast, Olles Färg, Baja Maja, AutoImages, Swegon AB, Eckerlunds Kläder AB, Österlenchoklad
Hasse & Tage-museet, Bangatan 2, 273 34 Tomelilla • Telefon: 010-202 20 00 • e-post: info@hasseotagemuseet.se • Facebook: Hasse & Tage-museet